SI KACAK & SI JELITA

Wednesday, December 8, 2010

BISKUT JEM KELAPA.

sedapnya!

BAHAN-BAHANNYA

200 gram tepung gandum
125 gram mentega
65 gram gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1/2 sudu teh sudu bikarbonat
jem (secukupnya)
kelapa (secukupnya)

CARA MEMBUATNYA 
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C. Lenser dulang pembakar dengan sedikit marjerin.
  2. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Di dalam mangkuk adunan, satukan kesemua bahan di atas dan diuli sehingga sebati.
  3. Jika adunan terlalu lembut, tambahkan sedikit tepung gandum dan diuli lagi sehingga sebati.
  4. Canai doh di atas landasan pastri yang ditabur sedikit tepung beberapa sentimeter tebalnya. Terapkan menggunakan acuan bergerigi bulat yang sederhana besar.
  5. Sapukan di atasnya dengan jem dan taburkan pula kelapa parut.
  6. Letakkan di atas dulang pembakar. Bakar sehingga biskut masak dan berwarna keperang-perangan.
  7. Angkat dan sejukkan di atas redai kuih sebelum dalam balang kuih kedap udara.
TIPS

Apa sahaja jenis jem boleh digunakan, jem nenas, jem strawberi, jem aprikot mahupun jem buah-buahan tempatan seperti betik, rambutan atau manggis. Untuk kelainan sila cuba jem yang jarang-jarang dimakan kerana biskut akan berlainan rasanya dan bercita rasa tempatan.

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment